Visionen for håndværkskollegierne har fra ideens spæde start været at skabe et katalog af gode håndværksmæssige, arkitektoniske og materialemæssige løsninger. En af disse løsninger er den type træ, som skal være gennemgående i Håndværkskollegiet i Horsens. Til Håndværkskollegiet i Horsens har vi, sammen med arkitekterne, valgt den mukke Douglasgran.
Douglasgranens historie går helt tilbage til 1851, hvor den første gang blev indført i Forstbotanisk Have i Charlottenlund. Siden 1860’erne er det desuden indført i danske skovplantninger, hvor det er blevet en vigtig træsort. Douglasgranen menes at være særdeles robust over for klimaændringer, da den kan vokse i mange forskellige typer jordbund, kan klare sig i fattig jord og er tørketolerant. Douglasgranen taler på den måde også ind i vores vision om, altid at tænke bæredygtighed ind i byggeriet, både hvad angår metoder, materialer og kvalitet.
Douglasgranen vil være gennemgående både i kollegiets indvendige del og i særdeleshed også i den udvendige konstruktion. Med sin mægtige statur, omkring 40 meter i højde og 1 meter i diameter, vil tømmeret fra Douglasgranen komme til sin ret i kollegiets udvendige konstruktion, hvor det vil skabe illusionen af et træ i naturen i sin fulde højde, og dermed bringe naturen ind til byen. Vi ønsker at skabe en følelse af, at man kommer tæt på naturen ved at bruge træet i hele sin fylde – både når man kommer på besøg og som beboer på kollegiet.
Kollegiet skal tjene som visuel og funktionsmæssig inspiration for beboerne, som i deres uddannelser vil kunne gøre brug af de metoder og løsninger i træ, som danner rammerne for deres hjem. Denne vision går i igen i alle de materialer og løsninger, som er valgt i opførelsen af kollegiet. Samtidig er træsorten smuk, fri for knaster, med rette fibre og flotte synlige årringe.